Chorthippus parallelus (Zetterstedt, 1821)


Chorthippus parallelus: Male (eastern Swabian Alb, September 2012) [N] Chorthippus parallelus: Male (Illerbeuren near Memmingen, August 2013) [N] Chorthippus parallelus: Male (Illerbeuren near Memmingen, August 2013) [N] Chorthippus parallelus: Male (eastern Swabian Alb, Söhnstetten, August 2013) [N] Chorthippus parallelus: Male [N] Chorthippus parallelus: Male [N] Chorthippus parallelus: Female (Illerbeuren near Memmingen, S-Germany, August 2013) [N] Chorthippus parallelus: Female (Illerbeuren near Memmingen, S-Germany, August 2013) [N] Chorthippus parallelus: Female (Illerbeuren near Memmingen, S-Germany, September 2013) [N] Chorthippus parallelus: Female (Illerbeuren near Memmingen, S-Germany, September 2013) [N] Chorthippus parallelus: Female [N] Chorthippus parallelus: Habitat on an extensively managed meadow near Stuttgart. The species is also able to survive in more intensely used sites than this. [N]

Nutrition:
The species feeds especially on grasses.

Habitat:
Chorthippus parallelus inhabits all open habitats from dry grasslands over wetlands to manure meadows. It occurs also in gardens. Chorthippus parallelus is sometimes lacking in isolated, small and very xerotherm sites. It occurs in the Alps up to about 2500m above sea level.

Life cycle:
The adults occur from late June to November.

Endangerment factors:
Chorthippus parallelus is not endangered.

Remarks:
Chorthippus parallelus is widespread in Europe and temperate Asia.



Chorthippus albomarginatus | Chorthippus alticola | Chorthippus apicalis | Chorthippus apricarius | Chorthippus biguttulus | Chorthippus binotatus | Chorthippus bornhalmi | Chorthippus brunneus | Chorthippus dorsatus | Chorthippus eisentrauti | Chorthippus jucundus | Chorthippus mollis | Chorthippus montanus | Chorthippus pullus | Chorthippus rubratibialis | Chorthippus sampeyrensis | Chorthippus vagans