Stenobothrus cotticus Kruseman & Jeekel, 1967


Stenobothrus cotticus: Male (France, Col d Stenobothrus cotticus: Male (France, Col d Stenobothrus cotticus: Male (France, Col d Stenobothrus cotticus: Male (France, Col d Stenobothrus cotticus: Male (France, Col d Stenobothrus cotticus: Male (France, Col d Stenobothrus cotticus: Male (France, Col d Stenobothrus cotticus: Male (France, Col d Stenobothrus cotticus: Male (France, Col d Stenobothrus cotticus: Male (France, Col d Stenobothrus cotticus: Female (France, Col d Stenobothrus cotticus: Female (France, Col d Stenobothrus cotticus: Female (France, Col d Stenobothrus cotticus: Female (France, Col d Stenobothrus cotticus: Female (France, Col d Stenobothrus cotticus: Female (France, Col d Stenobothrus cotticus: Female (France, Col d Stenobothrus cotticus: Female (France, Col d Stenobothrus cotticus: Habitat (France, Col d Stenobothrus cotticus: Habitat (France, Col d Stenobothrus cotticus: Habitat (France, Col d Stenobothrus cotticus: Habitat (France, Col d

Habitat:
Stenobothrus cotticus inhabits grassy spots in screes and xerothermic slopes between 2000 and 2800m asl in the southwestern Alps.

Life cycle:
The adults appear between July and October. Males are conspicuous because of their wing buzzing.

Endangerment factors:
Stenobothrus cotticus is locally endangered by tourism (destruction of vegetation), so along pass roads or in ski zones. But larger areas of habitat are still somewhat protected by the altitude. If climatic changes causes problems, is not yet sure but probable.

Remarks:
Stenobothrus cotticus is endemic to the southwestern Alps (e.g. Valle di Susa in Italy or Col d'Izoard in France).



Stenobothrus apenninus | Stenobothrus crassipes | Stenobothrus eurasius | Stenobothrus fischeri | Stenobothrus grammicus | Stenobothrus lineatus | Stenobothrus nigromaculatus | Stenobothrus rubicundulus | Stenobothrus stigmaticus | Stenobothrus ursulae